Köpa företag

sapling-154734_1280 (1)Har du drömmar om att starta eget, men tvekar för att startsträckan helt enkelt känns för lång? Då kan ett alternativ för dig kanske vara att köpa och ta över ett befintligt företag. Det är inte krångligt alls och ger dig en enklare start än om du startar eget från scratch. Företaget du köper är ju redan igång och du sparar massa tid som du kan använda till att utveckla företaget så som du vill.

Företag som redan är till salu hittar du hos företagsförmedlingar. När du har hittat ett företag som intresserar dig kan du kontakta dem via internet, telefon eller personligt besök och diskutera ett förvärv av det tilltänkta företaget.

Ha koll på branschen och tänk stortthis-way-718660_1920

Om du tänker köpa ett företag så är det viktigt att du har koll på hur man verkligen också driver ett bolag. Det är naturligtvis också bra om du är insatt i den bransch som företaget verkar. Hur ser framtidsutsikterna ut för branschen och vilka är konkurrenterna? Det lönar sig ofta att lyfta blicken lite från det tilltänkta köpet och också analysera externafaktorer. Du vill ju inte ge dig in i en bransch som inte har framtiden för sig eller på en marknad som redan är mättad.

Du får hela kakan, men betalar också för den.

När du köper ett befintligt företag så ingår allt som företaget hamoney-42955_1280r på köpet: personal, intäkter, kund och lokaler med mera. Det kostar självfallet en del pengar, men å andra sidan är allting redan klart för att drivas vidare. Just kostnaden är en av få nackdelar med att köpa ett befintligt företag. Det kan bli dyrt och därför så rekommenderar vi att du anlitar en expert på företagsköp innan du slår till. Du får då hjälpa att värdera företaget, analysera dess svagheter och styrkor och göra prisförhandlingar. Sådan experter kan vara företagsmäklare, revisor eller din kontakt på banken.

Vi önskar dig all lycka med ditt företagsköp!